Site Loader

De Vrouwenmars, een wandeltocht met een verhaal.

Op zaterdag 9 april 2022 wordt de Vrouwenmars gehouden. Deze wandeltocht is georganiseerd in samenwerking met het Oorlogs- en VerzetsCentrum Groningen (OVCG). De wandelaars, alleen vrouwen, lopen van Groningen naar Grijpskerk en de afstand is 25 km.

Je kunt je nog opgeven!

In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen, vanuit verschillende gevangenissen zoals de Koning Willem ll Kazerne in Apeldoorn, het huis van bewaring in Zwolle, Groningen en Doetinchem, opgesloten. Zij waren gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op mars gestuurd met een groot aantal bewakers. Om zo min mogelijk op te vallen liepen ze alleen ’s nachts. Deze mars is bekend als de Vrouwenmars van Westerbork naar Grijpskerk.

In 2021 werd de Vrouwenmars georganiseerd in het kader van 75 jaar bevrijding. Het OVCG gaf de organisatie van Tocht om de Noord opdracht om de Vrouwenmars als eenmalige wandeltocht te organiseren.

Rixt van Gosliga en Janneke Cazemier, deelnemers van de tocht in 2021, hebben het initiatief genomen om, samen met het OVCG, de wandeltocht jaarlijks te organiseren.

De wandeltocht werd in 2021 gelopen vanaf Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar wordt het tweede deel gelopen. Namelijk van Groningen naar Grijpskerk waar de vrouwen in 1945 vrijgelaten werden.

De Vrouwenmars wordt gehouden op zaterdag 9 april.

Afstand 25 km + 1 km naar het station in Grijpskerk

Er kunnen maximaal 116 vrouwen meelopen.

Inschrijven kan via https://www.ovcg.nl/agenda/9-april-de-vrouwenmars-van-westerbork/

Vol=Vol

Onderstaande link is de geschiedenis van de vrouwenmars te lezen:

Post Author: Esther